maanantai 4. kesäkuuta 2012

Mobiilikesäkoulussa

Mustialassa vietettiin mobiilikesäkoulua 21.-22.5.2012 jo kolmatta kertaa. Minäkin, innokkaana koululaisena, ilmoittauduin nyt mukaan, kun en kahtena edellisenä kertana ole päässyt. Kokemus oli hieno! Uusia ihmisiä, uusia näkökulmia, erilaista tapaa oppia. Kaikki tapahtumat olivat ulkona, teltoissa tai verannoilla, joten lämmin sää oli kyllä tarpeen. Onneksi toukokuun lämmin jakso sattui juuri noihin aikoihin.

Ison Piipun teranssi

Kesäkoulun ohjelmaa oli vaikea hahmottaa aluksi jo senkin takia, että kaikkea oli paljon ja tarjolla,  mutta kun pääsi mukaan, löytyivät ne mielenkiintoisimmat jutut ja ihmiset. Suurin tiedollinen anti tapahtumasta oli varmastikin Moodleen liityvät mobiilit asia Mobilogi ja Moodlen appsit mobiililaitteisiin ja esimerkit niiden käytöstä. Näitä koskevissa työpajoissa kuului myös käyttäjien palaute. Ehkä näistä jotakin tulee käyttöön myös meille SAMKiin jossain vaiheessa, kuka tietää?

Mielenkiintoisia olivat myös Mobiilioppimisen toteuttamisen sykli, jossa käytiin läpi miten esimerkkiopintojaksoja oli vedetty mobiilisti ja mitä tästä oli opittu. Laitteet oli tarjottu opiskelijoiden käyttöön koulun puolelta, joten niitä ongelmia ei oikeastaan ollut, mutta monta muuta asiaa oli vastaan tullut. Kokonaisuudessa kokemus oli kuitenkin ollut positiivinen ja opiskelijat tyytyväisiä ja tuottaneet innolla materiaalia laitteillaan.

Mobiilimatkatoimisto Somessa Pauliina Mäkelältä sai hyviä vinkkejä appseista, joita voisi käyttää joko työssä tai vapaa-aikana. Erityisen paljon tietoa sain valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn liittyvistä appseista sekä windows-puhelimeen että iPadiin. Hienoa oli myös vertailu tässäkin työpajassa, jollain oli mukana läppäri, toisella adroid-täppäri, kolmannella iPad ja jollain vanha Nokian puhelin ja sitten etsittiin ja katsottiin millä nimellä ja millaisia aiheeseen liittyviä appseja on, ja ovatko ne samoja kaikilla. Mielenkiintoista ja antoisaa, jos miettii opettajan arkipäivää ja opiskelijoiden laitemäärää: ei kaikilla ole aina samanlainen laite käytettävissään.

Päättäjäfoorumi alkamassa
Tiistain aamupäivänä oli myös Päättäjäfoorumi, jossa Jyrki JJ Kasvi, Minna Taivassalo-Salkosuo (OPH), Sirkka-Liisa Anttila, Sami M. Leppänen (Nokia), Atte Kotiranta (Rovio) ja Pertti Puusaari ja Tapani Pöykkö sekä Outi Vahtiala (HAMK) keskustelivat mobiiliuteen liittyvistä asioista.  Yhteenvetona heidän keskustelustaan jäi muutama lause, jonka kaikki tai lähes kaikki allekirjoittivat: Mobiilit laitteet ja palvelut antavat meille vaihtoehdon olla tavoitettavissa silloin kun haluamme - joko 24/7 tai juuri niin paljon kuin haluamme. Kyse on siis ennen kaikkea ajattelutavasta.
Tekniikka kehittyy ja laitteet kehittyvät - itse valitsemme milloin ja missä olemme läsnä. Myöskään oppiminen ei tämän muutoksen jälkeen ole paikkariippuvaista - oppiminen voi tapahtua yhtä hyvin koulussa, työpaikalla tai kotona kaiken keskellä, enää meidän ei tarvitse irrottautua koulutuspäiviin tai -tapahtumiin. Myöskään työ ei ole enää paikkasidonnaista, mobiilius tuo siihenkin muutoksen. Myös tiedon hakeminen ja löytäminen nopeutuu, vaikka myös tiedon määrä kasvaakin, ja samalla itsenäisen tiedonhaun taidot tulevat osaksi jokaista päivää.

Matleena pelaamassa Angry Birdsia iltavapaalla

Paitsi tiivistä asiaa, pääsimme myös kokeilemaan Angry Birds-pihapeliä ja ensimmäiseen päivään kuului myös QR-koodisuunnistus, joka vei meidät kierrokselle Mustialan lähiympäristöön, mm. Kaukjärven rantaan. Mitä kaikkea sitä voikaan näillä mobiililaitteilla tehdä ja oppia!


Kaukjärven rannan rasti

Uuden oppimisen lisäksi päivistä jäi käteen kontakteja eri oppilaitoksiin ja näiden uusien tuttavuuksien kokemuksia sekä verkko-opetuksesta että mobiiliudesta. Moodle-vinkkejäkin sain. Se yhteistyö ja kokemukset taisikin olla se päivien kaikkein tärkein anti.

Kuka lähtee ensi vuonna Mustialaan? Ajankohta on 22.-23.5.2013. Minun kalenterissa se jo on, joko omalla tai työajalla :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti