keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Opetuksessa ja oppimisessa tarvittavia tietoteknisiä taitoja verkko-opetuksen näkökulmasta

Lueskelin eilen Educational Technology Guy - blogin kirjoitusta 10 Tech skills every studen should have (30.1.2012). Tuohon kirjoitukseen oli koottu siis kymmenen (tieto)teknistä taitoa, jotka opiskelijoilla pitäisi olla. Käännän ne tähän vapaasti:

1. Internet haku - opiskelijoiden tulee tietää kuinka tehdä toimiva internet-haku, käyttäen hakusanoja ja haun rajauksia ja haun muokkausta niin, että saamme sopivia hakutuloksia.

2. Office-ohjelmien käyttötaidot - Opiskelijoiden tulee osata tuottaa ja muokata dokumentteja, esityksiä ja taulukoita. Vaikka käytettävät ohjelmat voivat vaihdella, peruskäyttötaidot ovat samoja kaikissa.

3. Erilaisten ohjelmien ja laitteistojen käytön itsenäinen oppiminen ja avun hakeminen - Opiskelijoiden tulisi osata käyttää ohjelmistojen ja laitteiden help-valikoita, etsiä tietoa verkon foorumeilta  ja osata etsiä myös käyttöohjeita verkosta ja lukea ja tulkita niitä.

4. Konekirjoitus - kymmensormijärjestelmä nopeuttaa töiden tekemistä selvästi.

5. Sosiaalinen media - Sosiaalisen median järkevä ja turvallinen käyttö ja hyödyntäminen työssä ja vapaa-aikana on tärkeää.

6. Netiketti: Internetin, sähköpostin ja sosiaalisen median etiketti - Sähköisen viestinnän käyttö työelämässä ja sen käyttäytymissäännöt kuuluvat myös opiskelijoiden osaamiseen.

7. Tietoturva - virussuoja, roskapostit, henkilökohtaisen tiedon liiallinen jakaminen, identiteettivarkaudet,... näistäkin perusteet tiedettävä.

8. Tietotekninen perusosaaminen - ongelmanratkaisun perustaidot laitteiston ongelmissa, esimerkiksi langattoman verkkoyhteyden osalta.

9. Varmuuskopioinnit - miten varmuuskopioinnit tärkeiden tiedostojen osalta on hoidettu ja miten niihin pääsee tarvittaessa käsiksi.

10. Sovellusten ja ohjelmistojen löytäminen - maksuttomien ohjelmistovaihtoehtojen löytäminen, käyttö ja arviointi omiin käyttötarpeisiin.

11. Tekijänoikeudet ja lähteiden käyttö - perustekijänoikeuslakien ja sääntöjen tunteminen ja tieto siitä, miten voi esimerkiksi yhdistää toisten  työn tuloksia omaan tuotokseensa on varsinkin korkeakouluopiskelijalle perustaito.

Minusta nämä samat asiat sopivat hyvin sekä opettajien että opiskelijoiden kohdalle perustietoteknisiksi taidoiksi, joita  olisi hyvä harjoitella (ja vaatia myös opiskelijoiltamme). Ehkä kirjastoihmisenä lisäisin tuohon ensimmäiseen mukaan myös muut tiedonlähteet kuin internetin - niihin pätevät samat säännöt ja periaatteet. Muuten taidot vastaavat hyvin sitä, mitä tämän päivän työelämässä tarvitaan. Kokonaisuutena tietotekniset taidot on laaja kokonaisuus, mutta vähitellen opettelemalla ja tekemällä ihan varmasti näihin jokainen pystyy. Esimerkiksi tietoteknisten taitojen osalta puhutaan perustaidoista, ei siitä, että kaikki ongelmat olisi ratkaistava itse.  Mielestäni tässä myös yritetään opettaa irti turhasta varovaisuudesta ja uusavuttomuudesta. Kokeileminen ei maksa mitään, kunhan muistat vanhan säännön: Mikä tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ei yleensä ole totta.


1 kommentti: